Tehlikeli Atık

Yanlış yönetilen tehlikeli atıklar, insan sağlığı ve çevre için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.

Basitçe tanımlanacak olursa tehlikeli atık, kendisini tehlikeli kılan veya insan sağlığı veya çevre üzerinde zararlı bir etkiye sahip olma özelliği bulunan atıklardır. Tehlikeli atık, endüstriyel üretim süreci atıklarından bataryalara kadar birçok kaynaktan üretilir ve sıvılar, katı gazlar ve çamurlar dahil olmak üzere birçok biçimde olabilir.

Tehlikeli Atık Nedir ?

Bir malzemenin tehlikeli atık olarak sınıflandırılabilmesi için öncelikle katı atık olması gerekir. Bu nedenle, tehlikeli atık tanımlama sürecindeki ilk adım, bir malzemenin katı atık olup olmadığını belirlemektir.

Bu süreçteki ikinci adım, atığın özellikle katı veya tehlikeli atık olarak düzenleme dışında bırakılıp bırakılmadığını inceler.

Bir üretici, atığının katı atık tanımına uyduğunu belirlediğinde, atığın listelenmiş veya karakteristik bir tehlikeli atık olup olmadığını araştırır.

Tehlikeli atık üreticileri, tehlikeli atık yönetim sistemindeki ilk halkadır. Tüm üreticiler, atıklarının tehlikeli olup olmadığını belirlemeli ve atığın nihai kaderini denetlemelidir. Ayrıca, üreticiler ürettikleri tehlikeli atığın geri dönüşüm veya bertaraf öncesinde uygun şekilde tanımlandığından, yönetildiğinden ve işlendiğinden emin olmalı ve tam olarak belgelemelidir.

Tehlikeli atıkların çoğu güvenli ve etkili bir şekilde geri dönüştürülebilirken, diğer atıklar arıtılacak ve çöplüklerde veya yakma fırınlarında bertaraf edilecektir.

Tehlikeli Atık Geri Dönüşümü

Tehlikeli atıkların geri dönüşümü, hammadde tüketimini ve işlenmesi ve bertaraf edilmesi gereken atık malzemelerin hacmini azaltmak gibi çeşitli faydalara sahiptir. Ancak, bu malzemelerin uygun olmayan şekilde depolanması, dökülmelere, sızıntılara, yangına ve toprağın ve içme suyunun kirlenmesine neden olabilir.

Arıtma depolama ve bertaraf tesisleri tehlikeli atıklar için geçici depolama, son arıtma veya bertaraf sağlar. Büyük hacimli atıkları yönettiklerinden ve daha yüksek derecede risk arz edebilecek faaliyetler yürüttüklerinden, bu tesisler sıkı bir şekilde düzenlenir. Tesislerin gereklilikleri, genel tesis yönetimi standartlarını, tehlikeli atık yönetim birimlerini yöneten özel hükümleri, toprağı, yer altı suyunu ve hava kaynaklarını korumak için tasarlanmış ek önlemlere sahip olmalıdır.

Doğa Dünya Geri Dönüşüm olarak mümkün olan en iyi şekilde tehlikeli atık yönetimi için insan sağlığı ve çevre için yeterli koruma sağlamayı amaçlamaktadır. 

Bizimle Birlikte Doğaya Katkı Sağlayan İş Ortaklarımız